Disa nga përkrenaret më të çuditshme në historinë e njerëzimit

Dikur përkrenaret kanë pasur rol shumë më të madh se sa vetëm mbrojtjen e kokës. Ato kanë shërbyer si simbol i statusit të kalorësve dhe fisnikëve.

Në bazë të dukjes së përkrenares ka qenë e lehtë për t’u dalluar se a ishte bartësi i saj person i pasur apo i varfër, a kishte marrë pjesë në luftëra dhe nëse ai konsiderohej hero.

Sipas disa traditave, sidomos në Gjermani dhe vendet nordike, kalorësi mund të kishte dy ose tri përkrenare (e nganjëherë edhe më shumë), ku secila prej tyre përfaqësonte një pronë, e drejta për posedimin e së cilës i jepej bartësit të përkrenares në bazë të meritave në beteja të caktuara.

T’i shohim në vijim disi nga përkrenaret më të çuditshme në historinë e njerëzimit. /NGJYRA.COM/

perkrenare1

Lloji i përkrenares që ishte i popullarizuar në mesin e kalorësve gjermanë dhe austriakë në fillim të shekullit të 16-të

perkrenare2

Stechhelm ose Goja e bretkocës (është përdorur nga kalorësit nga shekulli 14 deri në atë të 17-të)

perkrenare3

Hauz (shekujt 14 dhe 15)

perkrenare4

Koka e luanit (e ka pasuar përkrenaren Hauz dhe është përdorur në Itali nga vitit 1475 deri në vitin 1480)

perkrenare5

Përkrenarja e përdorur në fillim të shekullit 16-të

perkrenare6

Kopja e përkrenares që e ka bartur prijësi i anglo-saksonëve në fillim të shekullit  7 (supozohet se ai ishte Mbreti Raedwald i Anglisë Lindore)

perkrenare7

“Përkrenarja me brirë”, pjesë e parzmores të cilën Perandori romak Maximiliani I ia prezantoi Henrikut VIII të Austrisë, 1511-1514.

perkrenare8

Përkrenarja e Perandorit Maximilian

perkrenare9

Përkrenarja e Guidobaldo II della Rovere, Duka i Urbinos (shekulli 16)

perkrenare10

Përkrenarja e Albert von Pranckh (shekulli 14)

perkrenare11

Një nga përkrenaret ceremoniale të Charlesit V (shekulli 16)

perkrenare12

Edhe një nga përkrenaret ceremoniale të Charlesit V (shekulli 16)

perkrenare13

Përkrenarja e përdorur në beteja në mesin e shekullit 16

perkrenare14

Një nga përkrenaret e shumta të pazakonta të samurajve (shekulli 17)

perkrenare15

Dhëmbaraçi (shekulli 17)

perkrenare16

Përkrenarja e gjetur në Japoni, që daton nga shekulli 17

perkrenare17

Përkrenarja nga provinca e Savojës (krahinë historike në Francën lindore)

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply