Ja 20 ushtritë më të forta në botë

Përkundër shkurtimeve në buxhet, Shtetet e Bashkuara të Amerikës vazhdojnë të mbajnë pozitën e shtetit me ushtrinë më të fortë në botë, bën të ditur një raport i ri mbi globalizmin i realizuar nga Credit Suisse, dhe tw cilin e pwrcjellw Business Insider.

Përparësia më e madhe amerikane ndaj ushtrive tjera në botë është posedimi i 10 aeroplanmbajtëseve aktive. Superfuqia e dytë në botë për nga numri i aeroplanmbajtëse është India, që tashmë është duke e ndërtuar aeroplanmbajtësen e saj të tretë.

Kështu, SHBA-të qëndrojnë larg në krye të superfuqive ushtarake, të ndjekur nga Rusia dhe Kina. Kanadaja, ndërkaq, gjendet në fund të listës së 20 vendeve me ushtrinë më të fortë në botë.

Sipas Credit Suisse, nuk ka qenë punë e lehtë përpilimi i kësaj liste. Raporti është ndërtuar duke marrë parasysh gjashtë faktorë – ndërsa pas mbledhjes së pikëve janë nxjerrë dhe rezultatet përfundimtare.

Faktorët që janë marrë për bazë në përpilimin e kësaj liste janë: Personeli aktiv (5% e pikëve të përgjithshme), tanket (10%), helikopterët sulmues (15%), aeroplanët (20%), aeroplanmbajtëset (25%) dhe nëndetëset (25%).

Ky rangim kryekëput definon fuqitë kuantitative ushtarake dhe nuk merr parasysh kualitetin e armëve dhe të stërvitjeve që kanë ushtritë e caktuara. Andaj, kjo top-listë dhe mund të jetë befasi për një numër njerëzish.

Të shohim në vijim cilat janë 20 ushtritë më të forta në botë. /NGJYRA.COM/

20) Kanadaja

Enduring  Freedom

Buxheti:15.7 miliardë $

Personel aktiv: 92,000

Tanke: 181

Forcat ajrore: 420 fluturake

Nëndetëse: 4

19) Indonezia

arma forca 00019

Buxheti: 6.9 miliardë $

Personel aktiv: 476,000

Tanke: 468

Forcat ajrore: 405

Nëndetëse: 2

18) Gjermania

arma forca 00018

Buxheti: 40.2 miliardë $

Personel aktiv: 179,046

Tanke: 408

Forcat ajrore: 663

Nëndetëse: 4

17) Polonia

arma forca 00017

Buxheti: 9.4 miliardë $

Personel aktiv: 120,000

Tanke: 1,009

Forcat ajrore: 467

Nëndetëse: 5

16) Tajlanda

arma forca 00016

Buxheti: 5.39 miliardë $

Personel aktiv: 306,000

Tanke: 722

Forcat ajrore: 573

Nëndetëse: 0

15) Australia

arma forca 00015

Buxheti: 26.1 miliardë $

Personel aktiv: 58,000

Tanke: 59

Forcat ajrore: 408

Nëndetëse: 6

14) Izraeli

arma forca 00014

Buxheti: 17 miliardë $

Personel aktiv: 160,000

Tanke: 4,170

Forcat ajrore: 684

Nëndetëse: 5

13) Tajvani

arma forca 00013

Buxheti: 10.7 miliardë $

Personel aktiv: 290,000

Tanke: 2,005

Forcat ajrore: 804

Nëndetëse: 4

12) Egjipti

arma forca 00012

Buxheti: 4.4 miliardë $

Personel aktiv: 468,500

Tanke: 4,624

Forcat ajrore: 1,107

Nëndetëse: 4

11) Pakistani

Red Flag Exercise

Buxheti: 7 miliardë $

Personel aktiv: 617,000

Tanke: 2,924

Forcat ajrore: 914

Nëndetëse: 8

10) Turqia

arma forca 00010

Buxheti: 18.2 miliardë $

Personel aktiv: 410,500

Tanke: 3,778

Forcat ajrore: 1,020

Nëndetëse: 13

9) Britania e Madhe

arma forca 00009

Buxheti: 60.5 miliardë $

Personel aktiv: 146,980

Tanke: 407

Forcat ajrore: 936

Nëndetëse: 10

8) Italia

arma forca 00008

Buxheti: 34 miliardë $

Personel aktiv: 320,000

Tanke: 586

Forcat ajrore: 760

Nëndetëse: 6

7) Korea Jugore

Members of the South Korean special forces take part in a milita

Buxheti: 62.3 miliardë $

Personel aktiv: 624,465

Tanke: 2,381

Forcat ajrore: 1,412

Nëndetëse: 13

6) Franca

arma forca 00006

Buxheti: 62.3 miliardë $

Personel aktiv: 202,761

Tanke: 423

Forcat ajrore: 1,264

Nëndetëse: 10

5) India

An Indian Army soldier takes position during an encounter with a

Buxheti: 50 miliardë $

Personel aktiv: 1,325,000

Tanke: 6,464

Forcat ajrore: 1,905

Nëndetëse: 15

4) Japonia

arma forca 00004

Buxheti: 41.6 miliardë $

Personel aktiv: 247,173

Tanke: 678

Forcat ajrore: 1,613

Nëndetëse: 16

3) Kina

China Greece

Buxheti: 216 miliardë $

Personel aktiv: 2,333,000

Tanke: 9,150

Forcat ajrore: 2,860

Nëndetëse: 67

2) Rusia

arma forca 00002

Buxheti: 84.5 miliardë $

Personel aktiv: 766,055

Tanke: 15,398

Forcat ajrore: 3,429

Nëndetëse: 55

1) SHBA-të

arma forca 00001

Buxheti: 601 miliardë $

Personel aktiv: 1,400,000

Tanke: 8,848

Forcat ajrore: 13,892

Nëndetëse: 72

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply