Mesa Verde, trashëgimi mbresëlënëse arkeologjike

Në jugperëndim të Kolorados, në SHBA, ndodhet në rrafshnaltë që ndërpritet nga grykat e vogla dhe të mëdha, ndërsa është e njohur për gërmadhat antike të fshatrave të shumta dhe godinave që ishin ndërtuar brenda shkëmbinjve dhe shpellave.

Mesa Verde (Tavolina e gjelbër) është trashëgimi e kulturës së indianëve Anasazi, të cilët e popullonin këtë zonë në shekullin e 6-të, ndërsa ishin zhdukur në tërësi në fund të shekullit 13 – pas thatësirave të mëdha. Ekziston dëshmia se, kjo zonë ishte braktisur në tërësi para shekullit të 15-të.

Mesa Verde 009

Sot, nuk dihet shumë për kulturën e anasazive, edhe pse thuhet se ajo kishte dy periudha – pasi që në këtë zonë janë gjetur dy stile të ndërtimit nga dy periudha të ndryshme kohore.

Deri vonë besohej se thatësirat e mëdha kishin zhdukur në tërësi çdo gjurmë të këtij civilizimi, mirëpo më vonë u zbulua se, kjo gjë nuk ishte e vërtetë. Anasazit nuk ishin zhdukur por, ishin zhvendosur në Arizonë dhe New Mexico-n e sotëm, ndërsa paraardhësit e tyre jetojnë aty edhe në ditët e sotme.

Kompleksi më i madh i banimit në Mesa Verde është Cliff Palace, një godinë katërkatëshe me 220 hapësira banimi, 23 të tilla nëntokësore (kivas), që shërbënin për rite të ndryshme.

Mesa Verde 002

E dyta për nga madhësia është Long House, një objekt brenda shkëmbinjve që mendohet se dikur ishte venbanim i rreth 150 njerëzve.

Ky është rezervati më i madh arkeologjik në SHBA, dhe një prej më të ruajturve në botë. Ai është shpallur Park Nacional në vitin 1906 nga presidenti Theodore Roosevelt – në mënyrë që, siç ishte shprehur ai, “të ruheshin veprat e njeriut”. /NGJYRA.COM/

Mesa Verde 012 Mesa Verde 011 Mesa Verde 008 Mesa Verde 007 Mesa Verde 001 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mesa Verde 006 Mesa Verde 003 Mesa Verde 010

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply