Mrekullia e arkitekturës – 30 ndërtesat më të larta në botë

Nga Burj Khalifa te One World Trade Center, ju prezantojmë në vijim ndërtesat gjigante më të njohura në botë – që janë projektuar nga mjeshtrit e arkitekturës dhe janë ndërtuar (apo po ndërtohen) nga kompanitë më prestigjioze të ndërtimit.

Lufta për prestigj në ndërtime nuk ka të ndalur, andaj, disa prej këtyre rrokaqiejve duken sikur të ishin nga filmat fantastiko-shkencorë. Madje, pamja e disa prej tyre duket si imagjinatë dhe vëshirë të besohet se ato tashmë ekzistojnë.

Disa prej këtyre ndërtesave janë në fazën përfundimtare të ndërtimit, derisa disa të tjera tashmë janë bërë emblema të qyteteve (dhe shteteve) ku ato janë ndërtuar.

Përzgjedhja është bërë nga Architecturendesign, ndërsa pasqyrohet dhe lartësia e secilës prej këtyre ndërtesave – duke filluar nga më e larta. /NGJYRA.COM/

1. Burj Khalifa

rrokaq1

Dubai, EBA. Lartësia: 828 m

2. Shanghai Tower (në ndërtim e sipër)

rrokaq2

Shangai, Kinë. Lartësia: 632 m

3. Makkah Royal Clock Tower Hotel

rrokaq3

Mekë, Arabia Saudite. Lartësia: 601 m

4. One World Trade Center

rrokaq4

New York City, SHBA. Lartësia: 541.3 m

5. Taipei 101

rrokaq5

Taipei, Taivan. Lartësia: 509 m

6. Shanghai World Financial Center (majtas)

rrokaq6

Shangai, Kinë. Lartësia: 492 m

7. International Commerce Centre

rrokaq7

Hong Kong. Lartësia: 484 m

8. Petronas Tower 1 & 2

rrokaq8

Kuala Lumpur, Malajzi. Lartësia: 452 m

9. Zifeng Tower

rrokaq9

Nanjing, Kinë. Lartësia: 450 m

10. Willis Tower (ish-Sears Tower)

rrokaq10

Chicago, SHBA. Lartësia: 442 m

11. Kingkey 100

rrokaq11

Shenzhen, Kinë. Lartësia: 442 m

12. Guangzhou International Finance Center

rrokaq12

Guangzhou, Kinë. Lartësia: 440 m

13. Trump International Hotel and Tower

rrokaq13

Chicago, SHBA. Lartësia: 423 m

14. Jin Mao Tower (në mes)

rrokaq14

Shangai, Kinë. Lartësia: 421 m

15. Princess Tower (më e gjata)

rrokaq15

Dubai, EBA. Lartësia: 414 m

16. Al Hamra Firdous Tower

rrokaq16

Kuwait City, Kuvait. Lartësia: 413 m

17. 2 International Finance Centre

rrokaq17

Hong Kong. Lartësia: 412 m

18. 23 Marina (më e gjata)

rrokaq18

Dubai, EBA. Lartësia: 395 m

19. CITIC Plaza

rrokaq19

Guangzhou, Kinë. Lartësia: 391 m

20. Shun Hing Square

rrokaq20

Shenzhen, Kinë. Lartësia: 384 m

21. Central Market Project (në ndërtim e sipër)

rrokaq21

Abu Dhabi, EBA. Lartësia: 381 m

22. Empire State Building

rrokaq22

New York City, SHBA. Lartësia: 381 m

23. Elite Residence

rrokaq23

Dubai, EBA. Lartësia: 380.5 m

24. Tuntex Sky Tower

rrokaq24

Kaohsiung, Taivan. Lartësia: 378 m

25. Central Plaza

rrokaq25

Hong Kong. Lartësia: 374 m

26. Bank of China Tower

rrokaq26

Hong Kong. Lartësia: 367 m

27. Bank of America Tower (NY)

rrokaq27

New York City, SHBA. Lartësia: 366 m

28. Almas Tower

rrokaq28

Dubai, EBA. Lartësia: 363 m

29. The Pinnacle

rrokaq29

Guangzhou, Kinë. Lartësia: 360 m

30. SEG Plaza

rrokaq30

Shenzhen, Kinë. Lartësia: 356 m 

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply