Sond Dong – njihuni me shpellën më të madhe në botë

Shpella Sond Dong në Vietnam është shpella më e madhe në botë. Gjatësia e saj është 8,8 kilometra ndërsa brenda saj gjenden xhungla dhe disa lumenj. Ajo është zbuluar nga një vietnamez në vitin 1991, ndërsa është hulumtuar nga speleologët britanikë në vitin 2009.

Që nga ajo kohë, ajo është shpallur shpella më e madhe në botë (edhe pse shpella më e gjatë është Shpella e Mamutit në Parkun Nacional, ndërkaq më e thella, Krubera në Gjeorgji).

Për të vizituar këtë shpellë, vizitorët duhet të lëshohen me ndihmën e litarëve 80 metra në brendi të tokës, në mënyrë që të mund të hulumtojnë gjithë atë që fsheh Son Dongu.

Sond-Dong-shpella25

Kjo shpellë, që u zbulua shumë vonë, gjendet në afërsi të kufirit vietnamez me Laosin.

Kubeja e shpellës është shkatërruar para disa qindra vjetësh duke krijuar kështu mundësinë që brenda saj të rritet xhungla e bujshme – një pjesë të së cilës shkencëtarët e quajnë Kopshti i Adamit, e që tani popullohet nga majmunët dhe lakuriqët e mëdhenj.

Sond-Dong-shpella21

Pjesët e tokës brenda shpellës janë të mbuluara me fusha të mahnitshme të algave. Gjithashtu, aty mund të gjenden inxhi të rralla të shpellave – shtresa kristali në formë kokrrash të rërës.

Për më shumë, shikojeni fotogalerinë në vijim. /NGJYRA.COM/

Sond-Dong-shpella15 Sond-Dong-shpella29 Sond-Dong-shpella30 Sond-Dong-shpella19 Sond-Dong-shpella17 Sond-Dong-shpella24 Sond-Dong-shpella26 Hang Son Doong explorers navigate an algae-covered cavescape. Sond-Dong-shpella12 Sond-Dong-shpella6 Sond-Dong-shpella7 Sond-Dong-shpella3 Son Doong Cave vietnam sensevietnam.com Sond-Dong-shpella8 Sond-Dong-shpella14 Sond-Dong-shpella20 Sond-Dong-shpella23 Sond-Dong-shpella9 Sond-Dong-shpella28 Sond-Dong-shpella27 A rock formation shines beneath a skylight in Hang Son Doong. Sond-Dong-shpella18 E-PUBBig passage with Sweeny in the very background on the Hand of Dog Sond-Dong-shpella4 Sond-Dong-shpella16 Sond-Dong-shpella2 Sond-Dong-shpella2-1024x768

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply