Xhuxhët simpatikë të qytetit Wroclaw, në Poloni

Wroclaw, qyteti i katërt më i madh në Poloni, është shtëpi e mbi 630 mijë banorëve, por dhe i 250 xhuxhëve simpatikë – disa prej të cilëve jetojnë në vende publike, ndërsa të tjerët në vende më të fshehura, dhe shpeshherë dinë t’i befasojnë turistët apo dhe vetë banorët vendës.

Tradita e xhuxhëve të vegjël metalikë, të shpërndarë gjithandej qytetit, kishte filluar me vetëm një xhuxh, që ishte maskotë e lëvizjes “Pomarańczowa Alternatywa” (Alternativa e portokalltë), e cila në vitet e 80-ta, në mënyrë të pazakonshme, kishte luftuar regjimin komunist.

xhuxhet polak 010

Kjo lëvizje çdoherë kishte shfrytëzuar humorin për ta luftuar pushtetin, ndërsa sa herë policia i kishte fshirë apo ngjyrosur parullat apo grafitet e tyre – ata mbi ngjyrën e pushtetit vizatonin një xhuxh.

Dikur në gjithë Poloninë mund të shiheshin mbi 1.000 grafite të fshehura me ngjyrë, ndërsa mbi ngjyrë, xhuxhët e vizatuar nga Lëvizja.

xhuxhet polak 015

Që nga rënia e komunizmit, gjatë viteve të 90-ta, kjo lëvizje pothuajse është shuar, ndërsa në kujtim të tyre, në vitin 2001, në këtë qytet është ngritur një përmendore e xhuxhit, në rrugën Świdnicka, ku kjo lëvizje kishte realizuar më së shumti shaka kundër pushtetit.

Sot ndërkaq, në këtë qytet mund të shihni mbi 250 xhuxhë, që kryesisht shërbëjnë si atraksion turistik.

xhuxhet polak 011

Shumica e këtyre xhuxhëve metalikë, sot gjenden në hartat turistike të qytetit Wroclawa, ndërsa çdoherë ekziston mundësia që një xhuxh i ri të shfaqet në ndonjë park, apo dhe t’ju shikojë nga pullazi i ndonjë ndërtese. /NGJYRA.COM/

xhuxhet polak 002 xhuxhet polak 003 xhuxhet polak 004 xhuxhet polak 005 xhuxhet polak 006 xhuxhet polak 007 xhuxhet polak 009 xhuxhet polak 012 xhuxhet polak 013 xhuxhet polak 014 xhuxhet polak 016 xhuxhet polak 017 xhuxhet polak 018 xhuxhet polak 019 xhuxhet polak 020

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply