Fenomeni i rrallë natyror – shkuma e detit

Banorët e Cape Town, një nga tri qytetet kryesore të Afrikës së Jugut, në gusht te vitit 2008, patën  mundësinë që  ta shohin  për së afërmi një nga fenomenet  jashtëzakonisht të rralla natyrore të quajtur “shkuma e detit”.

Përveç banorëve të Cape Town, një vit më herët edhe banorët e Yambas (New South Wales) qenë dëshmitarë të një fenomeni të tillë.

shkuma deti6

Sasi të mëdha të shkumës së detit janë shënuar edhe në vitin 2007 në brigjet Caloundra në Australi, në vitin 2013 në Sunshine Coast dhe në vitin 2011 në brigjet e Cleveleys në Angli ku trashësia e  shkumës kishte arritur deri në një metër.

Kjo ngjarje e pazakontë e cila e bën ujin të duket si filxhan me kapuçino ndodh atëherë kur rritet përqëndrimi i substancave të tretura organike të derdhura në ujë nga bregu apo nga algat e kalbura.

shkuma deti7

Rrymat e forta të ujit i përziejnë papastërtitë me ujin, duke krijuar flluska të imëta të cilat “i bashkojnë forcat” dhe shkaktojnë këtë ngjarje të rrallë.

Pranë bregut, valët fillojnë t’i shtyjnë kah sipërfaqja këto flluska të vogla të cilat në fund përfundojnë në breg në formë të  shkumës.

shkuma deti14

Ekspertët besojnë se era luan një rol të madh në formimin e këtij lloji të shkumës. Per shembull, nëse shpejtësia e erës është më e madhe se gjashtë metra në sekond, atëherë shkuma nuk formohet.

Në atë rast, ajo shfaqet në sipërfaqen e ujit, por jo si një tërësi, por në formën e një morie copash të vogla të veçanta të shkumës. /NGJYRA.COM/

shkuma deti10 shkuma deti3 shkuma deti1 shkuma deti8 shkuma deti5 shkuma deti4 shkuma deti13 shkuma deti12 shkuma deti2

 

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply