Shkretëtira në mes të Siberisë së akullt

Vetëm 40 kilometra prej akullnajave Kodar në rajonin Transbajkalik, pranë maleve të mbuluara me borë dhe tajgës së madhe të mbushur me liqene të kaltra dhe fusha të mëdha të akullit, gjendet shkretëtira e njohur si Chara Sands.

Në këtë shkretëtirë rreth 10 km të gjatë dhe 5 km të gjerë, me ngjyrë të verdhë, që ndodhet në mes të Siberisë, lartësia e dunave arrin deri në 30 metra.

Chara Sands7

Chara Sands është një pamje e jashtëzakonshme dhe e veçantë, jo vetëm për shkak se ajo është një shkretëtirë në një vend të rrethuar me male të mbuluara me borë, por edhe për shkak se shpesh edhe ajo vetë është e rrethuar nga akulli.

Chara Sands është krijuar gjatë epokës së akullnajave Muruktin (Zyriane) para rreth 100-55 mijë viteve, kurështë formuar deltapara akullnajës dhe kuështë krijuar një liqe i vogël. Pastaj, uji është zhdukur dhe erozioni ka krijuar rërën të cilën fryma e çuar (kryesisht) në drejtimin veri-perëndimorku edhe janë formuar dunat e mëdha. /NGJYRA.COM/

Chara Sands1 Chara Sands2 Chara Sands3 Chara Sands6 Chara Sands5 Chara Sands4 Chara Sands11 Chara Sands10 Chara Sands9 Chara Sands12 Chara Sands13

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply