10 legjendat e bodybuilding-ut

A keni dëgjuar për shprehjen “fizikusi i shkollës së vjetër”? Ky term përdoret në bodybuilding për të treguar kohën e artë të këtij sporti, vitet e 70-ta, kur fizikusi i bodybuilderëve ndërtohej me stërvitje të mundimshme, me ushqime të zgjedhura, dhe me përkushtim mental.

Fizikusi i bodybuilderëve të asaj kohe, për dallim prej fizikusit të bodybuilderëve të sotëm – ishte tejet estetik dhe simetrik – dhe ndërtohej pa steroide dhe suplemente tjera ndihmëse, respektivisht në sasi tëpër të vogla, ndërsa masa e muskujve ishte në proporcion të duhur në të gjitha pjesët e trupit.

Por, kush ishin bodybuilderët më të shquar të “shkollës së vjetër”? 10 më të mirët ju sjellim në vijim…

10. Tom Platz

shkolla e vjeter 000010

I lindur më: 26 qershor 1955

Gjatësia: 1.73 m

Thomas Steven Platzështë bodybuilder i pensionuar amerikan. Ai njihet dhe me pseudonimet “The Golden Eagle” dhe “The Quadfather”.

9. Mike Mentzer

shkolla e vjeter 000009

I lindur më: 15 nëntor 1951

Vdiq më: 10 qershor 2001

Gjatësia: 1.73 m

Mike Mentzerishte bodybuilder profesionist amerikan i IFBB-së, buznismen, filozof dhe shkrimtar.

8. Steve Reeves

shkolla e vjeter 000008

I lindur më: 21 janar 1926

Vdiq më: 1 maj 2000

Gjatësia: 1.85 m

Stephen L. Reeves ishte bodybuilder dhe aktor amerikan. Në kulmin e karrierës së tij, ai ishte aktori më i paguar në Evropë.

7. Larry Scott

shkolla e vjeter 000007

I lindur më: 12 tetor 1938

Vdiq më: 8 mars 2014

Gjatësia: 1.70 m

Larry Dee Scott, i njohur me pseudonimet “The Legend” dhe “The Golden Boy”, ishte bodybuilder profesionist amerikan i IFBB-së. Ai fitoi titullin “Mr.Olympia” në vitin 1965, kur dhe u themelua ky çmim, ndërsa e mbrojti titullin edhe në vitin 1966.

6. Lou Ferrigno

shkolla e vjeter 000006

I lindur më: 9 nëntor 1951

Gjatësia: 1.94 m

Louis Jude “Lou” Ferrigno është aktor amerikan, trajner fitnessi, konsultant, dhe bodybuilder profesionist në pension.

5. Franco Columbu

shkolla e vjeter 000005

I lindur më: 7 gusht 1941

Gjatësia: 1.65 m

Franco Columbu është aktor Italian, ish-kamion në bodybuilding, dhe pjesëmarrës i garës, “Njeriu më i fuqishëm në botë”.

4. Sergio Oliva

shkolla e vjeter 000004

I lindur më: 4 korrik 1941

Vdiq më: 12 nëntor 2012

Gjatësia: 1.80 m

Sergio Oliva ishte bodybuilder i njohur me nofkën “The Myth”. Kjo nofkë i është dhënë atij nga gazetari dhe bodybuilderi, Rick Wayne.

3. Frank Zane

shkolla e vjeter 000003

I lindur më: 28 qershor 1942

Gjatësia: 1.75 m

Frank Zane është ish-bodybuilder profesionist amerikan dhe mësues.

2. Serge Nubret

shkolla e vjeter 000002

I lindur më: 6 tetor 1938

Vdiq më: 19 prill, 2011

Gjatësia: 1.82 m

Serge Nubret ishte bodybuilder profesionist francez, drejtues i Federatës së Bodybuildingut, aktor filmash dhe shkrimtar. Gjatë karrierës së tij ai kishte fituar një mori titujsh, përfshirë këtu; IFBB Mr. Europe Tall, NABBA Mr. Universe dhe WBBG Pro. Mr. World.

1. Arnold Schwarzenegger

shkolla e vjeter 000001

I lindur më: 30 korrik 1947

Gjatësia: 1.88 m

Arnold Alois Schwwarzeneggerështë aktor amerikan me prejardhje austriake, model, producent, aktivist, humanist, shkrimtar, filantrop, biznismen, ish-bodybuilder profesionist dhe politikan. Shumë kohë më parë ai e ka siguruar statusin e legjendës. /NGJYRA.COM/

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply