Qyteti antik Mira në Turqi – vendi ku jetoi Babadimri

Mira (latinisht Myra) është një qytet antik që gjendet në Turqi, në qytezën Kale, në provincën e Antalias. Sipas shënimeve historike, ky ishte dikur qyteti më i pasur i këtij regjioni, edhe pse pasuria e tij nuk është ajo që në ditët e sotme i tërheqë turistët nga të katër anët e botës.

Në Mira ndodhen një mori varrezash të skalitura në shkëmbinj, ndërsa ai njihet dhe si qyteti ku kishte jetuar dhe Shën Nikolla – njeriu që kishte ndihmuar njerëzit me para – e që në kulturat perëndimore njihet si Plaku i Vitit të Ri (Babadimri).

Qyteti antik Mira 005

Përgjatë historisë, ky qytet ishte sunduar nga perëndori të ndryshme, që nga ajo perse, greke, romake, e deri të ato bizanine dhe turke. Pas shumë pushtimeve, në fund të shekullit të 11, Mira kishte rënë përfundimisht në duart e turqve.

Ekzistenca e këtij qyteti është përmendur edhe në shënimet e Egjiptit të vjetër dhe ato të Perëndorisë Hettite. /NGJYRA.COM/

Qyteti antik Mira 011 Qyteti antik Mira 010 Qyteti antik Mira 008 Qyteti antik Mira 007 Qyteti antik Mira 006 Qyteti antik Mira 002 Qyteti antik Mira 001 Qyteti antik Mira 003 Qyteti antik Mira 009 Qyteti antik Mira 012 Qyteti antik Mira 013 Qyteti antik Mira 014

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply