7 ndërtimet më të vjetra në botë!

Shumica e ndërtimeve më të vjetra në botë – që janë gjetur deri më sot – janë muranat e objekteve që njerëzit i patën krijuar si vende homazhi, por që mbijetuan epoka të ndryshme kohore.

Pjesa dërmuese e ndërtimeve nga periudha neolitike janë ndërtuar nga gurët dhe llaqi i dheut. Ato janë ndërtuar në zona të pabanuara, afër detit, por mjaftueshëm larg lagështisë shkatërruese.

Ndërtimet më të vjetra që janë gjetur përfshijnë; tempujt, mauzoletë, shtepitë dhe sheshet. Disa prej tyre madje, sfidojnë dhe pikëpamjet tradicionale për civilizimet e hershme.

Në vijim ju sjellim shtatë ndërtimet më të vjetra në botë, vjetërsia e të cilëve është konstatuar me metodat më bashkëkohore nga ekspertët më eminentë botëror. /NGJYRA.COM/

1. Barnenez, Francë – mauzole, viti 4850 para erës së re

objektet vjetra 001

2. Nekropolisi i Bougon-it, Francë – tumë-varrezë, viti 4700 para erës së re

objektet vjetra 002

3. Tuma Saint-Michel, Francë – tumë-varrezë, viti 4500 para erës së re 

objektet vjetra ballina111

4. Monte d’Accoddi, Itali – tempull, viti 4000 para erës së re

objektet vjetra 004

5. Knap of Howar, Skoci – shtëpi guri, viti 3700 para erës së re

SONY DSC

6. Ggantija, Maltë – tempull, viti 3700 para erës së re

objektet vjetra 006

7. West Kennet Long Barrow, Angli – varrezë, viti 3650 para erës së re  

objektet vjetra 007

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply