Evropianët ishin në Amerikë 500 vjet para Kolombos

Nëse i pyesni njerëzit se kush e zbuloi Amerikën? – shumica syrësh do të përgjigjen Kolombo. Fatkeqësisht, në shumicën e shkollave të botës ende mësohet se evropiani Kristofer Kolombo e ka zbuluar Amerikën në vitin 1492. Viti është i saktë, por jo dhe faktet tjera.

Dëshmitë se Vikingët ishin në Amerikë 500 vjet para Kolombos janë të pamohueshme, dhe këtë e dëshmojnë tregimet e panumërta të sagave skandinave. Mirëpo, tregimet nuk janë faktet e vetme. Në shekullin 20, arkeologët kanë zbuluar një venbanim të tërë të vikingëve në Newfoundland, një ishull të madh të Kanadasë.

LAnse aux Meadows3

Në pjesën veriore të ishullit, të njohur si L’Anse aux Meadows, janë gjetur mbetjet e vendbanimit të parë të vikingëve (i vetmi i njohur deri më sot) në Amerikën Veriore.

Ky vendbanim përbëhet nga shtëpitë, punëtoritë… që janë identike me ato në Grenlandë dhe Islandë, të së njëjtës periudhë kohore.

Sot ndërkaq, L’Anse aux Meadows është një atraksion turistik – që i kthen vizitorët në shekullin e 11, në vendin ku vikingët kishin jetuar në Amerikën Veriore.

LAnse aux Meadows6

L’Anse aux Meadows është dëshmi unikate e pranisë evropiane në Kontinentin amerikan. Që nga viti 1978, ky vendbanim është regjistruar në UNESCO si pjesë e trashëgimisë botërore. /NGJYRA.COM/

LAnse aux Meadows2 LAnse aux Meadows11 LAnse aux Meadows5 LAnse aux Meadows7 LAnse aux Meadows8 LAnse aux Meadows9 LAnse aux Meadows4 LAnse aux Meadows10 LAnse aux Meadows12 LAnse aux Meadows13 LAnse aux Meadows14 LAnse aux Meadows15

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply