Kalaja Prabalgad, fortesa më e paarritshme në botë

Kalaja Prabalgad, e njohur edhe si Kalavantin Durg (Kalaja Kalavantin) gjendet ndërmjet Matheranas dhe Panvelas, në shtetin indian Maharashtra. Mënyra  e vetme për të arritur deri tek kjo kala, e ndërtuar në majë të një pllaje shkëmbore, është të ngjiteni shkallëve shumë të pjerrëta  të gdhendura në shkëmb.

E gjithë ajo që dihet deri më sot për origjinën e kësaj kalaje, është legjenda sipas së cilës thuhet se, kalaja është ndërtuar për mbretëreshën me emrin Kalavantin.

Prabalgad9

Rreth vitit 1458 kalaja kishte rënë në duart e Sulltanit të Perandorisë së Ahmednagarit, Malik Ahmad, ndërsa në vitin 1657 ajo ishte pushtuar nga sundimtari i Perandorisë Mogule, Shivaji.

Duke e parë se disfata ishte e paevitueshme, për të vdekur me nder, gratë në këtë kala ishin vetëflijuar sipas traditës  “Jauha’r”.

Megjithëse nuk dihet shumë për këtë kala të vjetër, prej kohësh të shkatërruar, ajo në ditët e sotme është një destinacion i popullarizuar turistik. /NGJYRA.COM/

Prabalgad14 Prabalgad17 Prabalgad18 Prabalgad10 Prabalgad7 Prabalgad6 Prabalgad5 Prabalgad8 Prabalgad13 Prabalgad12 Prabalgad15 Prabalgad16 Prabalgad2 Prabalgad3 Prabalgad4 Prabalgad11

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply