Miyakejima, ishulli ku të gjithë bartin gaz-maska

Rrëfimi i këtij shkrimi fillon në vitin 2000, në ishullin japonez Miyakejima, ku fjala katastrofë është përditshmëri. Miyakejima është pjesë e ishujve vullkanik Izu, të cilët gjenden në Detin e Djallit, e që përherë janë të rrezikuar nga tërmetet dhe erupsionet vullkanike.

Vetëm gjatë shekullit të kaluar, këtu kishin ndodhur gjashtë erupsione, ndërsa më i keqi në periudhën 26 qershor – 21 korrik të vitit 2000, kur kjo zonë ishte goditur nga 17.500 tërmete!

Miyakejima 007

Më 14 korrik, dy herë radhazi kishte shpërthyer vullkani Oyama. Erupsioni kishte nxjerrë tym në lartësi prej 1 kilometër, ndërsa ishte shoqëruar me shpërthime të fuqishme.

Në atë moment kishte filluar dhe evakuimi i popullatës së ishullit.

Sidoqoftë, hiri që binte nga qielli nuk ishte problemi i vetëm me të cilin u ballafaquan banorët. Kjo katastrofë kishte mbushur ajrin me dyoksid squfuri në përmasa të rrezikshme, duke bërë që 20% e tokës të bëhet e papunueshme.

Pas tre muajsh qeveria kishte organizuar evakuimin e detyrueshëm masiv.

Miyakejima 003

Edhe dy vjet pas erupsionit, vullkani Oyama vazhdoi të villte 10.000 deri në 20.000 tonë dyoksid sulfuri në ditë, duke e shndërruar këtë ishull në një botë post-apokaliptike, me drunj të vdekur, makinat e ndryshkura dhe ndërtesat e braktisura.

Në vitin 2005, banorët ishin lejuar të vinin në shtëpitë e tyre. Megjithatë, shumica prej tyre kishin vendosur të qëndroniin në shtëpitë e reja në Tokio, mirëpo 2.800 sish ishin kthyer, të pajisur me gaz-maska – që të mund të mbijetonin mes gazrave helmuese që vazhdonin të dilnin nga toka.

Miyakejima 006

Kështu, shumë shpejt kishte lindur një lloj i ri i turizmit – qëndrimi në ishullin ku të gjithë bartin gaz-maska. Tash, gaz-maskat për një përdorim shiten në të gjitha portet që çojnë drejt këtij vendi turistik, i cili vizitohet vetëm nga turistët guximtarë. /NGJYRA.COM/

Miyakejima 005 Miyakejima 002 Miyakejima 004

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply