Sa do të kushtonte sot ndërtimi i atraksioneve më të njohura turistike?

Sigurisht se do të befasoheni kur të kuptoni se sa do të kushtonte sot ndërtimi i atraksioneve më të njohura turistike në botë – që janë shndërruar në simbole të pazëvëndësueshme të qyteteve të ndryshme.

Për të kuptuar koston e ndërtimit, “HomeAdvisor” ka analizuar shtatë objekte të tilla në botë – ku ka përfshirë koston e ndërtimit dhe koston e materialit të nevojshëm për ndërtim.

Janë marrë për bazë edhe shpenzimet burimore, që tregojnë se disa materiale kanë qenë shumë më të shtrenjta para 100 vjetësh, e megjithatë pjesa dërmuese e tyre, më të lira se që janë sot.

Kështu, për shembull, ndërtimi i Statujës së Lirisë ka kushtuar dhjetëfish me shtrenjtë në vitin 1886 se që do të kushtonte sot, e madje, edhe britanikët do ta ndërtonin Big Benin dy herë me lirë në vitin 2015.

Nga ana tjetër, statuja e Krishtit Shpëtimtar në Rio, sot do të kushtonte 1 milion dollarë më shumë se në vitin 1931 – kur dhe ishte ndërtuar.

Megjithatë, ndërtimi i këtyre objekteve monumentale mund të duket goxha i lirë sot, marrë parasysh se ndërtimi i Statujës së Lirisë apo i Big Benit, do të kushtonte me lirë se blerja e një apartamenti në Manhattan të Neë Yorkut.

Por, kujt i duhet apartamenti, kur me ato para mund të blejë, respektivisht të ndërtojë një monument të qytetit dhe të kënaqet me të, apo jo?

Ti lëmë menjanë shakatë – sepse, në vijim ju sjellim listën e shtatë atraksioneve më të njohura turistike dhe vlerën e tyre në dollarë amerikanë – të ranguar prej monumentit më të shtrenjtë deri të monumenti më i lirë. /NGJYRA.COM/

7. Piramida e Gizës – 878 milionë dollarë

piramida e gizes 007

6. Koloseumi – 380 milionë dollarë

koloseumi 006

5. Kulla e Eiffelit – 31 milionë dollarë

Kulla e Ajfellit 005

4. Kulla e Pizës – 4 milionë dollarë

Kulla e Pizes 004

3. Statuja e Krishtit – 1,5 milionë dollarë

Statuja e Krishtit 003

2. Statuja e Lirisë – 1,3 milionë dollarë

statuja e lirise 002

1. Big Ben – 222 mijë dollarë

Flags are seen above a souvenir kiosk near Big Ben clock at the Houses of Parliament in central London

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply