Tymi që bubullon: Ujëvarat spektakolare të Viktorisë

Lumi Zambezi, i cili ndan Zambinë dhe Zimbabvenë është një nga kufijtë më të bukur natyror ndërmjet dy shteteve, meqë në të gjenden ndr  ujëvarat më spektakolare në botë, Ujëvarat e Viktorisë, të cilat me një gjerësi prej 1.708 metrash dhe  lartësi prej 108 metrash janë në mesin e ujëvarave më të mëdha në botë.

Reja e stëpikëve të ujit që ngrihet në një lartësi deri në 300 metra sipër humnerës, ndonjëherë mund të shihet edhe nga distanca prej 40 kilometrash.

Ujevarat e Viktorise14

Gjatë sezonit të shirave, këto ujëvara me 10.000 metra kub ujë në sekond, krijojnë perden më të madhe të ujit në botë.

Reja e ujit e Ujëvarave të Viktorisë e krijon ekosistemin e  vet, i cili përngjan me atë të pyjeve tropikale.

I tërë Parku Kombëtar Mosi-Oa-Tunya, ku gjenden ujëvarat, ka bimësi të harlisur dhe një faunë shumë të pasur. Këtu gjenden shumë llojë të kafshëve si: elefantë, zebra, luanë, majmunë, krokodilë, shqiponja dhe më shumë se njëqind lloje peshqish.

Ujevarat e Viktorise5

Eksploruesi skocez, David Livingstone ishte perëndimori i parë që i gjeti këto ujëvara në vitin 1855. Ai i quajti ato Ujëvarat e Viktorisë për nder të mbretëreshës Viktoria, ndërsa për vendorët deri atëherë këto ujëvara ishin të njohur si Mosi-oa-Tunya, ose Tymi që bubullon. /NGJYRA.COM/

Ujevarat e Viktorise6 Victoria Falls Aerial Ujevarat e Viktorise12 Ujevarat e Viktorise4 Ujevarat e Viktorise11 Ujevarat e Viktorise10 Ujevarat e Viktorise3 Ujevarat e Viktorise1 Ujevarat e Viktorise8 Ujevarat e Viktorise9

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply