15 lumenj që patjetër duhet t’i vizitoni

Natyra është magjistari më i mrekullueshëm në botë. Ajo bashkon ngjyrat dhe formacionet për të krijuar peizazhe magjike, që mahnisin me bukurinë e tyre. Kësaj radhe për ju kemi përzgjedhur 15 lumenjtë më të bukur në botë…

Odeleite – Portugali

lumi mrekulli 0001

Lumi Odeleite rrjedh nëpër Portugali, ndërsa buron në malet Serra de Caldeirao. Ky lumë njihet edhe me emrin “Dragoi i kaltër”, dhe jo pa arsye. Foto: karmadecay

Li  – Kinë

lumi mrekulli 0002

Lumi Li njihet jo vetëm për peizazhet përrallore që krijohen gjatë rrjedhës së tij, por edhe për peshkimin me pelikanë, që mund të shihet në qytetin Lijiang.Foto: liveinternet

Caño Cristales– Kolumbi

lumi mrekulli 0003

Ky lumë më shumë ngjyra është i njohur në mbarë botën. Ngjyrat e tij janë rezultat i ndikimit të diellit mbi algat dhe myshkun – sidomos gjatë periudhës qershor-nëntor. Foto: funpress

Alatna– SHBA

lumi mrekulli 0004

Ky është një prej lumenjve më të bukur në SHBA. Ai buron në Brooks Range në Alaskë.Foto: SSP

Soca – Slloveni, Itali

lumi mrekulli 0005

Për shkak të ngjyrës së tij, lumi Soca është pagëzuar me emrin “bukuria e smeraldtë”. Ky lumë tërheq entuziastët e sportit me kajakë. Foto: amazingplacesonearth

Zambezi– Afrikë

lumi mrekulli 0006

Mbi 2 milionë njerëz çdo vit vizitojnë ujëvarat e mrekullueshme të lumit Zambezi. Më e mahnitshmja prej tyre është padyshim Victoria– që është dhe ujëvara më e madhe në botë. Foto: miroved

Yangtze– Kinë

lumi mrekulli 0007

Ky është lumi më i gjatë, jo vetëm në Kinë, por dhe në gjithë Azinë. Yangtze është lumi i tretë më i gjatë në botë. Foto: sqnews

Heart – USA

lumi mrekulli 0008

Lumi Heart bashkohet me lumin më të gjatë në SHBA, Missouri, në Dakotën Veriore. Qëllojani pse ky numër quhet “Zemra”…Foto: yvision

Colorado – USA

lumi mrekulli 0009

Ky lumë është atraksion i preferuar për turistët. Në grykën Glen, lumi Colorado rrethon një shkëmb gjigant, duke formuar një patkua të jashtëzakonshme natyrore. Foto: wordpress

Amazon– Amerika Jugore

lumi mrekulli 0010

Amazoni nuk është vetëm lumi më i madh në botë me sasinë e ujit që shkarkon, por, dhe një prej lumenjve më piktoresk në botë. Foto: 2300sjz.com

Lena – Rusi

lumi mrekulli 0011

Lena është lumi më i madh në Siberinë verilindore. Të ashtuquajturat “Shtyllat e Lenës” janë formacione të pabesueshme gjeologjike. Foto: unbelievableinfo

Futaleufú– Argjentinë dhe Kili

lumi mrekulli 0012

Ky lumë me ngjyrë të mrekullueshme bruzi rrjedh nëpër territoret e Argjentinës dhe Kilit, ndërsa tërheq adhuruesit e sportit të raftingut dhe kanuve nga e gjithë bota. Foto: flickr.com

Hudson – SHBA

lumi mrekulli 0013

 

Lumi Hudson rrjedh nëpër shtetin e New Yorkut. Ky lumë është emëruar sipas Henry Hudsonit, i cili e zbuloi atë në vitin 1690.Foto: Guy Sapir

Danubi – BE

lumi mrekulli 0014

Danubi piktoresk rrjedh nëpër 10 shtete të Evropës. Ai është arteria kryesore e ujit në Evropën Qendrore, ndërsa njihet si muzë e figurave më të njohura të kulturës evropiane. Foto: Jennewein Photograph

Mississippi – SHBA

lumi mrekulli 0015

Mississippi më të drejtë quhet edhe “tualet” në Amerikën Veriore. Ai kalon nëpër 10 shtete dhe është sistemi më i madhi i drenazhit (kullimit) në kontinent. Foto: Matt Kauffman. /NGJYRA.COM/

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply