Liqenet e bukura në mes të shkretëtirës Ubari

Shkretëtira Ubari, e njohur edhe si Idehan Ubari dhe Deti Ranor Ubari, është një regjion shumë i thatë në jugperëndim të Libisë, i mbuluar me duna të rërës, që përfshin një sipërfaqe prej 58.000 km².

Megjithatë, sipas shkencëtarëve, para 200.000 vjetësh kjo ka qenë një zonë përplot lagështi, me të reshura dhe lumenj që ushqenin një liqe gjigant (Megafezzan) me sipërfaqe sa Çekia.

Idehan Ubari 2

Gjatë periudhave të shirave, liqeni përfshinte një sipërfaqe prej 120.000 km2. Mirëpo, ndryshimet klimatike që kanë ngjarë para 3.000-5.000 vjet, ndikuan që lumenjtë të shterojnë ndërsa liqeni të avullohet.

Megjithatë, gjurmët e këtij liqeni ende janë prezente në formë të mikro-liqeneve që ndodhen mes dunave gjigante të rërës në mes të shretëtirës.

Idehan Ubari 4

Në shkretëtirën Ubari ekzistojnë rreth 20 liqene të rrethuara me palma dhe vegjetacion – oaza të mrekullueshme, që duken sikur anomali në ambientin e egër të shkretëtirës. /NGJYRA.COM/

Idehan Ubari 5 Idehan Ubari 3 Idehan Ubari 8 Idehan Ubari 7 Idehan Ubari 9 Idehan Ubari 6

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply