Liqeni i jashtëzakonshëm Pukaki, Zelandë e Re

Liqeni i akullnajave Pukaki, me sipërfaqe prej 169 kilometrash katrorë, është liqeni më i madh nga tre liqene paralele që gjenden në afërsi të malit Cook, në jug të Zelandës së Re.

Liqeni mbushet me ujë nga lumi Tasman, që buron nga akullnaja Hooker – dhe po kjo akullnajë është “fajtore” për ngjyrën e bukur që ka ky liqen.

Lumi, gjatë rrjedhës së tij drejt liqenit, mbledh të ashtuquajturin “miellin e akullt”, që nuk është gjë tjetër pos grimcat e shkëmbinjve të bllokuara në akull.

Pasi që këto grimca janë shumë të imëta – ato lehtësisht shkrihen në ujë, dhe për këtë shkak uji nganjëherë duket i turbullt, apo dhe merr ngjyrën e kaltër – ndërsa njihet me emrin “qumështi glacial”. /NGJYRA.COM/

Lake Pukaki, New Zealand Pukaki liqeni 003 Pukaki liqeni 004 Pukaki liqeni 005 Pukaki liqeni 006 Pukaki liqeni 007 Pukaki liqeni 008 New Zealand Photos | Submerged Autumn Trees & Mt Cook, Lake Pukaki, NZ

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply