Shpella e mahnitshme e akullit në Sllovaki

Shpella e akullit Demänovská gjendet në Luginën Demänovská në Sllovaki dhe është një prej shpellave më të vjetra në Evropë.

Për herë të parë kjo shpellë përmendet në shkrimet e vitit 1299, ndërsa zyrtarisht është eksploruar  në mes të viteve 1714– 1724.

shpella sllovaki12

Në muret e shpellës gjenden shumë mbishkrime, që datojnë që nga viti 1714 – ndërsa studimet e shumta për këtë shpellë janë bërë në shekullin 18 – kur një numër shkencëtarësh janë marrë me eksplorimin e saj.

Kjo shpellë është hapur për publikun në vitin 1924– për t’u mbyllur dhe rihapur më pastaj, pasi ishin rikonstruktuar shkallët brenda saj dhe pasi ishte instaluar rrjeti elektrik, në vitin 1952.

shpella sllovaki11

Gjatësia e brendshme e shpellës është 1.975 metra, ndërsa vizitorët e shumtë mund të vizitojnë atë deri në 850 metra thellësi. /NGJYRA.COM/

shpella sllovaki8 shpella sllovaki9 shpella sllovaki7 shpella sllovaki6 shpella sllovaki5 shpella sllovaki4 shpella sllovaki2 shpella sllovaki10

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply