Socotra – arkipelagu në të cilin rriten bimë të rralla

Socotra ose Soqotra (Ishull i lumturisë) është arkipelag në Oqeanin Indian, i përbërë nga katër ishuj, e që administrativisht i takon Jemenit edhe pse gjeografikisht është më afër Somalisë.

Në këtë arkipelag ka 825 lloje të rralla të bimëve, prej të cilave më shumë se një e treta janë shpallur endemike, gjegjësisht si lloje që nuk gjenden askund tjetër në botë. Por, përveç bimëve në këtë arkipelag jetojnë edhe zvarranikë e kërmij, mbi 90% e të cilëve janë po ashtu endemik.

Socotra16

Në detin përreth këtyre ishujve ka 253 lloje koralesh, 730 lloje peshqish dhe 300 lloje gaforresh, karavidhesh e karkalecash.

Socotra është ndarë nga pjesa kryesore kontinentale qysh në kohën kur shumica e kafshëve janë endur lirisht nga një rajon në tjetrin (rreth 250 milion vjet më parë), andaj për këtë arsye në të është  zhvilluar një florë dhe faunë unikate.

Socotra10

Megjithëse klima në këtë arkipelag është e thatë dhe e nxehtë, në të rriten një numër jashtëzakonisht i madh i bimëve të ndryshme.

Tashmë 2000 vjet, Socotra është e populluar me njerëz dhe në ditët e sotme vetëm në ishullin kryesor jetojnë rreth 50.000 banorë. /NGJYRA.COM/

Socotra11 Socotra4 Socotra1 Socotra3 Socotra13 Socotra15 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Socotra5 Socotra14 Socotra2 Socotra17 Socotra12 Socotra6

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply