27 metropolet e botës – dikur dhe sot

Cili është qyteti juaj i preferuar në botë? Është New Yorku, Dubai, Londra, Tokio, Toronto, Singapori, Berlini, Moska…? Që të gjitha këto qytete kanë kulturë, arkitekturë dhe mbi të gjitha rrokaqiej unikë.

Sidoqoftë, jo shumë dekada më parë, qyteti juaj i preferuar (dhe të gjithë qytetet e lartëpërmendur) ka pasur pamje krejtësisht tjetër nga ajo çfarë e njohim sot.

Disa qytete janë qeverisur në mënyrë efektive dhe kanë ruajtur atë sharmin e tyre historik, disa të tjerë ndërkaq, kanë ndryshuar në tërësi – duke marrë tiparet e lëvizjeve moderne të arkitekturës – kështu psh. ka ngjarë me Tokion dhe Dubain.

Në vijim ju sjellim pamjet e dikurshme dhe të sotme të 27 qyteteve/metropoleve të njohura të botës –  që do t’ju lënë pa mend sa shumë kanë ndryshuar. /NGJYRA.COM/

27 – Paris, Francë – 1900-ta dhe tash

27 qytete ndryshim

26 – Doha, Katar – 1977 dhe tash

26 qytete ndryshim

25 – Los Anxheles, SHBA – 1878 dhe tash

25 qytete ndryshim

24 – Moskë, Rusi – 1896 dhe tash

24 qytete ndryshim

23 – Kuala Lumpur, Malajzi – 1990-ta dhe tash

23 qytete ndryshim

22 – Londër, MB – Fundi i shek. 19-të dhe tash

22 qytete ndryshim

21 – Çikago, SHBA – 1909 dhe tash

21 qytete ndryshim

20 – Tokio, Japoni – 1920-ta dhe tash

20 qytete ndryshim

19 – Toronto, Kanada – 1930 dhe tash

19 qytete ndryshim

18 – Taipei, Taivan – Pjesa e parë e shek.20 dhe tash

18 qytete ndryshim

17 – Boston, SHBA – 1920-ta dhe tash

17 qytete ndryshim

16 – Dubai, EBA – 1980-ta dhe tash

16 qytete ndryshim

15 – Buenos Aires, Argjentinë – 1950-at dhe tash

15 qytete ndryshim

14 – Singapor – 1970-ta dhe tash

14 qytete ndryshim

13 – Panama City, Panama – 1930-ta dhe tash

13 qytete ndryshim

12 – New York City, SHBA – 1920-ta dhe tash

12 qytete ndryshim

11 – Fortaleza, Brazil – 1970 dhe tash

11 qytete ndryshim

10 – Berlin, Gjermani – 1945 dhe tash

10 qytete ndryshim

9 – Hong Kong – 1960-ta dhe tash

9 qytete ndryshim

8– Sidnei, Australi – 1950 dhe tash

8 qytete ndryshim

7 – Majami, SHBA – 1930-ta dhe tash

7 qytete ndryshim

6 – Seul, Korea Jugore – 1950 dhe tash

6 qytete ndryshim

5 – Xhakartë, Indonezi – 1960 dhe tash

5 qytete ndryshim

4 – Abu Dabi, EBA – 1975 dhe tash

4 qytete ndryshim

3 – Nairobi, Kenia – 1960-ta dhe tash

3 qytete ndryshim

2 – Pekin, Kinë – 1950-ta dhe tash

2 qytete ndryshim

1 – Ulanbatar, Mongoli – 1950-ta dhe tash 

1 qytete ndryshim

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply