50 fobie më të çuditshme

Fobie janë frika tepër të mëdha, irracionale, ndërkaq konsiderohen si lloj i çrregullimit anksioz. Ekzistojnë tri kategori të fobies: agorofogia, fobia sociale dhe fobia specifike. Agorofobia është frika nga vendet publike, ndërkaq fobia sociale frikë nga njerëzit dhe situatat sociale.

Fobie specifike … janë ato si p.sh. kur themi: specifike. Shfaqen kur personi u frikësohet në mënyrë irracionale vendeve, objekteve apo situatave, siç janë frika nga udhëtimi me aeroplan (aviophobia) apo frika nga bisedimet publike (glossophobia). Këto fobie shpesh zhvillohen derisa jemi fëmijë dhe konsiderohet se janë shkaktuar nga ngjarjet traumatike, kimia në tru dhe sjellja të cilën e kemi mësuar nga prindërit.

Hangover, Headache, Pain

Të gjithëve na janë të njohura “fobiet specifike”, siç janë frika nga lartësia, frika nga kafshët… por ekzistojnë edhe disa ndoshta nuk i keni dëgjuar kurrë, por megjithatë disa njerëz kanë frikë irracionale edhe nga objektet dhe ngjarjeve më të zakonshme. /NGJYRA.COM/

Këto janë fobiet më të çuditshme:

1. Peladophobia – Frika nga njerëzit qerosë

2. Pogonophobia – Frika nga mjekra

3. Defecaloesiophobia – Frika nga  “nevoja e madhe”

4. Alliumphobia –Frika nga hudhrat

5. Anablephobia – Frika nga shikimi lart

6. Eisoptrophobia – Frika nga pasqyra apo shikimi në pasqyrë

7. Chrometophobia – Frika nga paratë

8. Pentheraphobia – Frika nga vjehrra (me siguri më shpesh seç mendoni)

fobia vjehra111

9. Arithmophobia – Frika nga numrat

10. Phronemophobia – Frika nga të menduarit

11. Cacophobia – Frika nga e keqja

12. Pteronophobia – Frika nga gudulisja me pendël

13. Ergophobia – Frika nga puna

14. Anuptaphobia – Frika të jeni pa partner/partnere

Human sitting silhouette in back-lit in tunnel exit

15. Cyberphobia – Frika nga kompjuteri

16. Dutchphobia – Frika nga njerëzit e Holandës

17. Ephebiphobia – Frika nga tinejxherët

18. Gymnophobia – Frika nga lakuriqësia

19. Hobophobia – Frika nga të pastrehët

20. Kathisophobia – Frika nga të qëndruarit ulur

21. Leukophobia – Frika nga ngjyra e bardhë

fobia333

22. Mnemophobia – Frika nga të kujtuarit

23. Novercaphobia – Frika nga njerka

24. Octophobia – Frika nga numri 8 (çfarëdo që lidhet me këto numër)

25. Rectophobia – Frika nga sëmundjet rektale

26. Somniphobia – Frika nga gjumi

27. Sesquipedalophobia – Frika nga fjalët e gjata

28. Symmetrophobia – Frika nga simetria

29. Asymmetriphobia – Frika nga asimetria

30. Xerophobia – Frika nga thatësia

fobia2222

31. Euphobia –Frika nga lajmet e mira

32. Dendrophobia – Frika nga pemët (drunjtë)

33. Heliophobia – Frika nga Dielli

34. Anthrophobia – Frika nga lulet

35. Hidrophobia – Frika nga uji

36. Papyrophobia – Frika nga letra

37. Consecotaleophobia – Frika nga shkopinjtë kinezë për të ngrënë ushqime

38. Hexakosioihexekontahexaphobia – Frika nga numri “666”

fobia 1212

39. Emetophobia – Frika na të vjellat

40. Osmophobia – Frika nga aromat

41. Tetraphobia – Frika nga numri 4

42. Acerophobia – Frika nga shijet

43. Agyrophobia – Frika nga të kaluarit e rrugës

fobia111

44. Amnesiphobia – Frika nga amnezia

45. Ataxophobia – Frika nga parregullsitë

46. Aulophobia – Frika nga flauti

47. Athazagoraphobia – Frika se do të jeni i harruar

48. Arachibutyrophobia –Frika nga yndyra e kikirikëve kur ju ngjitet për buzë

49. Anthropophobia – Frika nga njerëzit

50. Phobophobia – Frika nga zhvillimi i fobies  /NGJYRA.COM/

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply