Drerët veriorë dhe populli Tsaatan, një miqësi mijëra vjeçare

Populli Tsaatan jeton në zonën veriore të Mongolisë, ku merret me kultivimin e drerëve veriorë. Ky popull ka prejardhje nga Republika Tuva e Rusisë, ndërsa janë ndër nomadët e fundit në botë që merren me kultivimin e drerëve veriorë.

Që mijëra vjet ky popull mbijeton falë aftësisë së tij për t’iu përshtatur kushteve ekstreme klimatike që mbizotërojnë në tajgat e Sibirit – duke u zhvendor pesë deri në dhjetë herë brenda vitit.

Tsaatan 014

Drerët veriorë dhe populli Tsaatan janë të varur nga njëri-tjetri, ndërsa shumëkush konsideron se po të zhdukeshin këto kafshë do të zhdukej dhe kultura e tyre.

Drerët këtij populli i japin qumështin, djathin, mishin dhe transportin, ndërsa nga gëzofi dhe lëkura e tyre ata i punojnë veshëmbathjet dhe pajisjet e nevojshme.

Pasi që numri i drerëve veriorë po zvogëlohet nga dita në ditë, sot këtë mënyrë të jetesës nomade e ruajnë vetëm edhe 40 familje. /NGJYRA.COM/

Tsaatan 020 Tsaatan 019 Tsaatan 018 Tsaatan 017 Tsaatan 016 Tsaatan 015 Tsaatan 013 Tsaatan 010 Tsaatan 008 Tsaatan 007 Tsaatan 005 Tsaatan 006 Tsaatan 002 Tsaatan 003 Tsaatan 004 Tsaatan 011 Tsaatan 012

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply