Gara me lopë – argëtim i çmendur në Indonezi

Në Tanah Datar, në Sumatran Perëndimore të Indonezisë, fermerët, bashkë me lopët e tyre, çdo vit mblidhen për të marrë pjesë në garën e shumëpritur në baltë – të quajtur Pacu Jawi.

Pacu Jawi, që në përkthim të lirë do të thotë Gara e lopëve, është një ngjarje tradicionale indoneziane që zhvillohet për shekuj me radhë.

Kjo garë është një ceremoni festive që fillon pas korrjes së orizit – dhe pastaj, për 11 muaj me radhë, mbahet në vende të ndryshme në rajonin Tanah Datar.

Gara me lope 15

Çdo “kalorës” nget dy lopë të lidhura mes tyre me një konstruksion druri, mbi të cilin qëndron në këmbë duke u mbajtur për bishtat e lopëve.

Lopët vrapojnë rreth 20-30 metra nëpër një fushë përplot me baltë, ndërsa kalorësi kafshon bishtin herë të njerës lopë – herë të lopës tjetër.

Gara konsiderohet e përfunduar kur lopët kalojnë finishin e përcaktuar, ndërsa skualifikimi ndodh kur lopët ia mësyjnë në drejtim të publikut ose kur kalorësi përfundon me fytyrë në baltë, që nuk është rast i rrallë në këtë garë.

Gara me lope 13

Megjithatë, këto dështime janë mu ato që i argëtojnë më se shumti spektatorët. Ndërkaq, lopët që e përfundojnë garën u rritet vlera dy herë më shumë se lopëve të zakonshme. /NGJYRA.COM/

World Press Photo 2012 - 1st Prize Sports Action Single Gara me lope 6 Gara me lope 5 Gara me lope 16 Gara me lope 14 TANAH DATAR, 17/9 - PACU JAWI. Seorang joki memacu sapinya pada kegiatan "Pacu Jawi" (sapi) di areal pesawahan Nagari Gurung, Kecamatan Sungai Tarab, Kabupaten Tanah Datar, Sumbar, Sabtu (17/9). Gara me lope 1 DCIM101GOPRO Gara me lope 10 Gara me lope 8 Gara me lope 11 Gara me lope 3

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply