Guelta d’Archei – një oazë në zemër të Saharasë

Guelta d’Archei është një oazë që gjendet në zemër të shkretëtirës së Saharasë. Kjo është një zonë e rrallë e shkretëtirës ku uji nëntokësor shfaqet në sipërfaqe – duke krijuar kështu rezervuar të përhershëm të ujit.

Guelta d’Archei ndodhet në rrafshnaltën Ennedi, në verilindje të Çadit, ndërsa fshihet prapa kanionit që mbron atë nga kushtet e vështira klimatike të shkretëtirës.

Guelta dArchei 12

Kjo oazë çdo ditë vizitohet nga qindra deve që vijnë këtu me pronarët e tyre për të pirë ujë dhe për të pushuar, para se të vazhdojnë rrugën e tyre të vështirë nëpër shkretëtirë.

Kjo traditë vazhdon që disa qindra vjet – ndërsa për shkak të numrit të madh të deveve që e vizitojnë dhe jashtëqitjeve të tyre – uji i kësaj oaze është përherë i zi.

Guelta dArchei 11

Megjithatë, devetë nuk janë të vetmet shtazë që mund të gjenden në këtë oazë. Aty jetojnë edhe disa krokodilë të Nilit – që dëshmojnë se Seharaja dikur ishte një vend shumë më i plleshëm se në ditët e sotme.

Guelta d’Archei paraqet një prej kolonive të fundit të krokodilëve të Nilit në shkretëtirë. Ata ushqehen me peshqit – të cilët ushqehen me algat, që mbijetojnë në këtë ujë falë jashtëqitjeve të deveve.

Guelta dArchei 9

Ndërkaq në shkëmbinjët rreth oazës gjenden vizatimet e ndryshme – që dëshmojnë se kjo oazë është mijëra vjet e vjetër. /NGJYRA.COM/

Guelta dArchei 8 Guelta dArchei 7 Guelta dArchei 6 Guelta dArchei 5 Guelta dArchei 4 Guelta dArchei 3 Guelta dArchei 2 Guelta dArchei 1 Guelta dArchei 13 Guelta dArchei 10

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply