Njihuni me mbretërit e Afrikës

Që prej vitit 1988 deri në vitin 1991, fotografi francez, Daniel Laine kishte fotografuar 70 mbretër afrikanë, dinastitë e të cilëve kishin shënuar historinë e Afrikës deri kah mesi i shekullit XX.

Pasi që në Afrikë jetonin (dhe vazhdojnë të jetojnë) disa qindra monarkë, Laine ishte orientuar drejt atyre që ende ruanin autoritetin tradicional dhe atë shpirtëror – diçka që është goxha e pakuptueshme për civilizimin perëndimor.

Laine nuk kishte arritur të fotografonte të gjithë mbretërit, sulltanët, emirët, udhëheqësit e fiseve – pasi që disa prej tyre në atë kohë ishin duke luftuar – ndërsa të tjerët kishin refuzuar kërkesën e tij. Sidoqoftë, punën e tij ai e kurorëzoi me botimin e një libri të mrekullueshëm me ilustrime.

Këto fotografi janë të vjetra mbi 20 vjet dhe disa prej këtyre mbretërve tashmë kanë vdekur – kështu që kultura e tyre mund të ketë humbur përgjithmonë.

Në vijim kënaquni duke i shikuar disa nga 70 monarkët e përzgjedhur afrikanë, pjesë e librit  “African Kings: Portraits of a Disappearing Era”, që mund të blihet online në Amazon. /NGJYRA.COM/

mbreti afrike1

Joseph Langanfin (Benin)

mbreti afrike2

Oni od Ifa (Nigeri)

mbreti afrike3

Ngie Kamga Joseph (Kamerun)

mbreti afrike4

Halidou Sali (Kamerun)

mbreti afrike5

Oseadeeyo Addo Dankwa III (Ganë)

mbreti afrike6

Abubakar Sidiq (Nigeri)

mbreti afrike7

Hapi IV (Kamerun)

mbreti afrike8

Nyimi Kok Mabiintsh III (Kongo)

mbreti afrike9

Igwe Kenneth Nnaji Onyemaeke Orizu III (Nigeri)

mbreti afrike10

Isienwenro James Iyoha Inneh (Nigeri)

mbreti afrike11

El Hadj Seidou Njimoluh Njoya (Kamerun)

mbreti afrike12

Agboli-Agbo Dedjlani (Benin)

mbreti afrike13

Goodwill Zwelethini – Zulu (Afrikë e Jugut)

mbreti afrike14

El Hadj Mamadou Kabir Usman (Nigeri)

mbreti afrike15

Salomon Igbinoghodua (Nigeri)

mbreti afrike16

Aliyu Mustapha (Nigeri)

mbreti afrike17

Oba Joseph Adekola Obunoye (Nigeri)

mbreti afrike18

Bouba Abdoulaye (Kamerun)

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply