12 fakte interesante për shtetin ku nuk preferohet dhembja e dhëmbit

Në vitet e fundit ky vend po shndërrohet në një prej destinacioneve më të preferuara turistike – andaj, është koha të dini më shumë për të. Ja se për kë bëhet fjalë… për Marokun.

1. Maroku ndodhet vetëm 13 kilometra larg Evropës.   

maroku-fakte-0001

2. Ngjyra e pikëllimit është e bardha – kështu, gratë e veja marokene vishen në të bardha, përgjatë 40 ditëve pas vdekjes së burrit.  

maroku-fakte-0002

3. Marokenët e konsiderojnë sjellje të pahijshme prekjen e ushqimit me dorën e majtë, ndërsa fyrje nëse refuzoni copën e ofruar të mishit.

maroku-fakte-0003

4. Paratë në këtë vend shpesh i quajnë dhe me emrin “wusakh d-dunya”, që në përkthim të lirë do të thotë “ndyrësira e botës”.

maroku-fakte-0004

5. Maroku është eksportuesi më i madh i sardeleve në botë.

maroku-fakte-0005

6. Xhamia Hasani II është xhamia e shtatë më e madhe në botë – ndërkaq, për ndërtimin e saj, përgjatë pesë vjetëve, kanë punuar mbi 30,000 vetë.  

maroku-fakte-0006

7. Mëlçia, dhe jo zemra, konsiderohet si simbol i dashurisë në Marok.

maroku-fakte-0007

8. Maroku ka vetëm një dentist të licencuar në 8,000 banorë – andaj për të nxjerrë një dhëmbë shpesh duhet të kërkosh ndihmë në “tregun e zi”.

maroku-fakte-0008

9. Maroku është i vetmi shtet afrikan që nuk bën pjesë në “Unionin Afrikan”.

maroku-fakte-0009

10. Sporti më i popullarizuar në këtë vend është futbolli, ndërsa kombëtarja e këtij shteti njihet me emrin “Luanët e atlasit”.

maroku-fakte-0010

11. Në Marrakesh, që shpesh quhet dhe qyteti i kuq, mbrojtja nga dielli është e domosdoshme, madje edhe gjatë dimrit.

maroku-fakte-0011

12. Ushqimi nacional në Marok quhet ‘seksou’, kështu që nëse dikush ju bën ftesë për të – mos hezitoni ta pranoni. /NGJYRA.COM/   

maroku-fakte-0012

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply