Badab-e Surt, perla e Iranit

Në veri të Iranit, 230 km në lindje të Teheranit, gjendet një perlë natyrore spektakolare e njohur me emrin, Badab-e Surt. Bëhet fjalë për një varg tarracash natyrore të shkallëzuara, që janë krijuar para mijëra vjetësh në shëmbinjtë e prekur nga mineralet e karbonateve.

Mbi tarracat Badab-e Surt rrjedh uji nga dy burimet e ndryshme minerale, me karakteristika të ndryshme fizike, ndërsa që të dy këto burime gjenden në lartësinë mbidetare prej 1.840 metrash.

Badab-e Surt4

Nga burimi i parë rrjedh uji shumë i njelmët që konsiderohet të ketë veti të jashtëzakonshme shëruese, ndërsa uji nga burimi tjetër ka shije të hidhur dhe është me ngjyrë portokalli.

Irani nuk është i vetmi vend në botë ku ekzistojnë terraca të tilla të shkallëzura shkëmbore, megjithatë – për dallim prej vendeve tjera, ku ato janë të bardha dhe të kaltra – terracat e Badab-e Surt-as, për shkak të pranisë së madhe të oksidit të hekurit, kanë ngjyrën portokalli ose të kuqe. /NGJYRA.COM/

Badab-e Surt10

Foto: Alexander Solovyev

Badab-e Surt9 Badab-e Surt6 Badab-e Surt7 Badab-e Surt5 Badab-e Surt8 Badab-e Surt2 Badab-e Surt3

Artikuj që mund t\'iu interesojnë

Leave a Reply